İzmir Beden Perküsyonu Kursu

Beden Perküsyonu
 
Beden Perküsyonu, bedenin vurmalı çalgı olarak kullanılmasıyla ritmik hareketlerden ortaya çıkan ses ve davranış kompozisyonunun tümüne verilen isimdir. Beden Perküsyonu yalnızca bedene vurmak eylemine değil, aynı zamanda bunu yapma yöntemine ve müzikal bir şekilde seslerin düzenlenmesine de işaret eder.
Beden Perküsyonunun bir diğer adı da Beden müziğidir. Kompozisyon ve koreografinin büyülü bir karışımıdır. Beden Perküsyonu, ellerin ayakların bedenle birlikte vurmalı bir enstrüman olarak kullanıldığı bir alandır. Keyifle yapılan bir perküsyon türü olan bu yapı aynı zamanda oldukça eğlenceli ve keyiflidir. Bunun temel düşüncesinde müzik kavramının da en başlarda bedene ya da başka yerlere vurmaya başlanarak ritim tutulması ile ilgilidir. Bunu icra ederken bahsedilen vücuda vurma, el çırpma gibi hareketler aslında vücuda sadece ufak tek bir dokunmayla ne kadar farklı seslerin ve nasıl çoklu ritimlerin çıkarılabileceğini gösterir. Yani aslında yapılan şey pat küt vücuda oraya buraya vurmak tepinmek değil, ufak hafif bir dokunuşla farklı ritimler tutturabilmektir. Gruplara ayrılıp farklı zamanlı ve eş zamanlı ritimlerle bildiğiniz büyük bir beden korosu yapılabilir. Genellikle çalışmaları kalabalık insan topluluklarıyla yapılır.
Birçok alanda kullanılabilen bu çalışmalar son günlerde müzik, eğitim, matematik, sağlık, iletişim, kurumsal eğitim, sosyal hizmetler gibi birçok alanda yapılan çalışmaların kaydına rastlamak mümkündür. Fakat biz Beden Perküsyonunun psikolojik ve terapi çalışmalarında da kullanılmaktadır. Beden, insanların ilkel zamandan beri kullandığı en sadık müzik enstrümanıdır. Bunu güncelleyerek ve şekillendirmeyle belirli konular için kullanılması 1970 tarihinden itibaren  Keith Terry ile olagelmiştir. Dünyanın çeşitli yerlerindeki birçok gelenekte vücut bulmuş bilginin en eski biçimlerinden olan Beden Müzikleri, üzerinde çalışılabilecek çok değerli bir malzeme sunuyor bizlere. Bunlar, Keith Terry’nin deyişiyle “kinestetik kütüphaneler” oluştururlar ve içlerinde çeşitli bellekleri ve kültürel mirasları barındırırlar. Türkiye’de ise bu oldukça yenidir. Dünya üzerindeki pek çok yeni sistemin ve çalışma yapılarını oldukça yakından takip eden kurumumuz Zeybek Sanat bünyesinde de Beden Perküsyonu ile ilgili grup çalışmaları yapılmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça hızlı gelişmekte ve uygulama grupları çalışmaları yapılmaktadır.
 
Zeybek Sanat olarak kurumumuz uzman eğitmen ve ritim çalışanları ile bu yeni akımı oldukça yakından takip etmekte ve kursiyerlerine uygulama sağlamaktadır. Yeni düzlemde Beden Perküsyonu eğitim, danışma, grup terapilerinde kullanılmaktadır. Özellikle çocukla ilgilenen danışmanlar ve ortaokul, lise düzeyinde eğitim hizmeti veren öğretmenler Beden Perküsyonuna oldukça başvurmaktalar. Sadece ritmik hareketlerin ve seslerin, kullanım aracı olduğu devinim, bireye birçok kazanç sağlamaktadır. Beden Perküsyonu hem psikolojik hem de fizyolojik, biyolojik olarak bizlere sağladığı faydaları çok fazladır. Yaptığımız etkinliklerde bunu anlamak çok kolay olmasa da süreçte kendimizde fark ettiğimiz değişiklikler oldukça fazla olacaktır. Yaptığımız çalışmalarda edindiğimiz bilgileri sıralamamız gerekirse, Beden Perküsyonu;
 
Kişide takım çalışması becerilerini geliştirir. 
Beden - zihin koordinasyonu ve odaklanma - dikkat artışı sağlar. 
Refleks ve beden hâkimiyeti aynı zamanda ritim duygusunu geliştirmede etkilidir.
Zihinsel koordinasyon, görsel ve işitsel hafızanın aktif kullanılması; duyu organlarının aktif koordinasyonunda önemli gelişme gösterilebilir. 
Rehabilitasyona ihtiyacı olan bireyler içinde etkili aktiviteler bütünüdür. 
 
Beden Perküsyonu aynı zamanda birey için güçlü bir beden dili eğiticisi olacaktır. Sizlere bu konuda önemli ipuçları verecektir. Hem kendinizi daha doğru mimik, ses tonları ve beden diliyle anlatmanızı geliştirecek hem de başkalarını daha doğru anlamanızı kolaylaştıracaktır. Tüm bunlar ve daha fazlası için kurumumuzu ziyaret edebilir ve daha fazla bilgi alabilirsiniz.
“Beden seslerinin keşfinin gerçekleştiği ve beden perküsyonunun kullanıldığı aktiviteler, daha birçok yönde (eğlence, yaratıcılık, müzikalite vb. gibi) tedavi edici ortamlar yaratma potansiyeline sahiptir.”:
Özellikle beynin sağ bölgesini çalıştıran etkinlik, bu sebeple serotonin hormonun salgılanmasını artırmakta ve böyle kişiyi mutlu etmektedir.
Yaratıcılığın kullanıldığı, hareket ve ses üretiminin desteklendiği çalışmada çeşitlilikler kişiye eğlenceli vakit geçirmesine fırsat sunmaktadır. Gardner'ın gruplandırdığı zeka bölümlerine göre Kinestetik/Beden zekasını ve Müzik/Ritmik zekası ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Fakat bunun yanında alan ve mekân tanıma çalışmalarıyla görsel/uzlamsal zekânın; yönergeler ve ifadelerin anlaşılmaya çalışılmasıyla dilsel/sözel zekanın; hareket kombinasyonları çalışmasıyla mantık/matematiksel zekanın aktif hale getirilmesi zeka kullanımını çok boyutlu hale getirmektedir.
Finlandiya’da Jyväskylä Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada Beden Perküsyonunun eğitimi de olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalarda bu yöntemin genel sınıfta ve müzik eğitiminde yıllarca başarılı bir şekilde uygulanması, yürütme işlevleri olarak da adlandırılan temel bilişsel işlevler üzerinde olumlu bir etkisi olabileceği hipotezine varılmıştır.(2015, Finlandiya)
Birçok alanda çok boyutlu fayda ve gelişim sağlamaya olanak sunan beden perküsyonu çalışmaları tematik düzeyde de sosyal geliştiricidir. Empatinin geliştirilmesi, sosyal fobiye sahip bireylerin sosyalleşebilmesi, şiddete meyilli ve saldırgan bireylerin dürtülerini kontrol altına alabilmesi gibi birçok değişimi de gerçekleştirme gücüne sahip. 
Kısaca; “Vücudunuzu daha verimli bir şekilde kullanmayı öğrenirken, kendinizin farkındalığı artar.” sözü yapılan etkinliğin ilk ve en önemli noktasına değinmektedir. “Kendini Fark etmek” Zaten bundan sonraki aşamada olumlu gelişim kaçınılmaz olacaktır.