Ritim Kursu

Ritim Kursu – Ritim Dersi

Ritim ve perküsyon, vurmalı enstrümanların tamamına verilen genel addır. Kelime Latince kökenlidir ve ses çıkarma enstrümanı anlamına gelmektedir. Kullanım alanı ezgisel bir müzikte ritmi oluşturmak ve devamlılığını sağlayıp, esere renk katmaktır. Bu enstrümanlar elle, tokmakla, bagetle vurularak çalınabilir. Kısaca özetlemek gerekirse el ile veya başka bir gereç yardımıyla çalkalamayla, ovularak, vurarak çalınan enstrümanların tamamına  vurmalı çalgılar ya da perküsyon adı verilir. Perküsyonun tarihi hakkında net bilgi bulunmamaktadır. Bunun sebebi ise insanlığın var olduğu zamandan beri vurmalı enstrümanları kullanmasından kaynaklıdır. İnsanın ilk enstrümanı ses ve ritimdir. Ritim ilk çağlarda haberleşme, savaş sırasında düşmanı korkutmak, duyuru yapmak amaçlı birçok şekilde kullanılmıştır. Perküsyon çalgıları günümüzdeki birçok müzik türünde ritim yapmak amacıyla kullanılmaktadır. Caz, blues, pop, rock ve benzeri birçok müzik türünde sıkça perküsyon tınılarına rastlanabilmektedir.
Vurmalı çalgıları sınıflandıracak olursa birçok etkene göre değişiklik göstermektedir. Bu etkenler etkin köken, aletin yapısı, orkestra içerisinde kullanım alanı gibi çeşitli maddelerle sınıflandırılabilir. Evrende her şey, düzenli hareket halindedir. Yani evrenin hareketi ritmiktir. Ritmin durduğu yerde veya bozulduğu yerde yaşam biter. Ritim, Latincede akış demektir. Hareketin durması, akışın kesilmesi, ritmin durmasıdır. Evrenin sürekliliği, hareketin ritmik yinelenmesine bağlıdır. Ritim, hareketin sayılarla anlatımıdır, bir sayı dilidir. Ritim Kursu tam olarak bunu sağlamaktadır.
Hayatımıza şekil veren şey evrendeki ritmik hareket ve onun tutarlılığıdır. Biz, ritmik olmayan şeyleri dışlarız, tutarlılık ararız. Biyoritm denilen bedenimizin iç ritmi buna ayarlanmıştır. Uyku düzenimiz bozulduğunda buna bağlı diğer ritimler de bozulur; adımlarımız dengesizleşir, kaslarımızı toparlayamayız, dengesiz duruşlar alırız. Ritim Dersi almak ve bu disiplinde doğru bir eğitime tabi olmak hem bireysel hem de toplu yaşamada, hem doğaya hem de topluluğa uyumu oldukça sağlıklı bir şekilde pekiştirir.
Ritim Dersi, bilişsel becerilere olan etkisi göz önüne alındığında farklı gruplar için geliştirilen müdahale programları ritim çalışmaları ile zenginleştirilebilir. Ritim Kursu bilgiyi öğrenme, hatırlama ve işleme gibi beceriler için daha güçlü bir bilişsel zemin hazırlayıcı etkisinden hareketle okul öncesi kurumlarda yapılan ritim çalışmaları sadece müzik etkinliği olması dışında Türkçe dil etkinlikleri, fen-doğa çalışmaları gibi farklı disiplin alanlarında da kullanılmalıdır. Okul öncesi dönemdeki çocukların bilişsel gelişim düzeylerini dikkate alarak ritim eğitimi programları geliştirilmeli ve okul öncesi eğitimde görev alan öğretmenlere programla ilgili eğitim, seminer ve atölye çalışmaları düzenlenmelidir.
Bu bağlamda düşünüldüğünde, Okul öncesi, İlk, orta ve lise öğrenimlerinde Ritim Kursu oldukça önemlidir. Çocuğun ve bireyin hem biyoritminin gelişiminde, hem eğitim ve beyin gelişiminde oldukça önemli bir yer tutan Ritim Dersi, ayrıca kurumsal şirketlerde ekip içi motivasyonu geliştirmesi açısından da oldukça önemlidir. Zeybek Sanat olarak, gerek bireysel katılımcı gerekse toplu eğitimleri bünyemizde bulunan uzman eğitimci kadromuz ile birlikte sağlıklı ve modern enstrümanlar ile birlikte çalışma imkânı sunmaktayız.
Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.